Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΛΣΤΑΤ - Οι αποκαλύψεις ΣΟΚ που όμως, δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου.....


Μου έχει γίνει συνήθεια πλέον να διαβάζω πολλά και διαφορετικά άρθρα, να ακούω όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις και να μην βιάζομαι να καταλήξω στο όποιο συμπέρασμα. Παρακολουθώ, όπως πολλοί φαντάζομαι τις εξελίξεις  γύρω από το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και θα ήθελα να προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά γιατί έχουμε βομβαρδιστεί από δηλώσεις-αποκαλύψεις, αλληλο-κατηγορίες και αναλύσεις, οι οποίες, πραγματικά δεν βοηθούν τον μέσο αναγνώστη, δεν βγάζουν νόημα και πολύ φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα καταλήξουν σε αντίθετο από το λογικό, αποτέλεσμα.

Προσπαθώντας να παρουσιάσω μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική και αντικειμενική προσέγγιση αυτής της ιστορίας επισυνάπτω άρθρα και links με κάποιες ερωτήσεις, παρατηρήσεις και ελπίζω πραγματικά αυτή η υπόθεση, να μην καταλήξει στα χρόνο-ντούλαπα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας ως μη γενόμενη, όπως τόσες και τόσες άλλες.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή :  

 

Ο Πάνος Καμμένος ήταν από αυτούς που σήκωσαν το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ πολύ ψηλά στην ατζέντα, μιλώντας μάλιστα πρώτος ξεκάθαρα για συμπαιγνία με το ΔΝΤ ώστε να μην μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την φαυλότητα υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Η χθεσινή επιστολή που ήλθε στην βουλή δια χειρός Κουρουμπλή, ΕΠΙΒΕΒΑΙΏΝΕΙ ΠΛΉΡΩΣ τις κατηγορίες Καμμένου περί συμπαιγνίας ΕΛΣΤΑΤ – ΔΝΤ. Η επιστολή αποκαλύπτει απ’ ευθείας επικοινωνία Γεωργίου με Τόμσεν, γεγονός που μέχρι πρότινος διέψευδαν οι πάντες!

Από το Ολυμπία.

Ποιός όμως είναι ο Α. Γεωργίου ? 


- Ο Ανδρέας Γεωργίου ορίσθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Νέας Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) στις 29 Ιουνίου 2010 και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 2/8/2010.

Από το 1989 ως τον Ιούλιο του 2010 εργάστηκε ως στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Έχει διατελέσει προϊστάμενος αποστολών για την προετοιμασία, διαπραγμάτευση και παρακολούθηση προγραμμάτων του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες.
Από το Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2010 ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του 2004 έως τον Ιούλιο του 2010 ήταν προϊστάμενος τμήματος στατιστικής του ΔΝΤ. Σε αυτό το διάστημα, μεταξύ άλλων, ηγήθηκε των εργασιών για το στατιστικό πρόγραμμα μεθοδολογικής ανάπτυξης και διάσωσης των νέων δεικτών σταθερότητας χρηματοπιστωτικών συστημάτων
(Financial Soundness Indicators).

http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/Dr_Andreas_Georgiou_CVGR.pdf

 Έχουμε επομένως έναν πρώην προϊστάμενο τμήματος στατιστικής του ΔΝΤ και εκλεκτό του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος από ότι φαίνεται παραιτήθηκε το 2010 από το ΔΝΤ έχοντας προηγουμένως διασφαλίσει την συνέχειά του στην Ελλάδα. 

Ο Γεωργίου όπως είναι φυσικό, υποστηρίζει πως εφάρμοσε πιστά τον Κανονισμό για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων, που ακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι δεσμευτικός για τις υπηρεσίες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat - χωρίς να έχει δεχθεί πίεση, παρέμβαση, ή υπόδειξη από πολιτικά πρόσωπα, για το έργο του. 

Αλλά δεν διέψευσε την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας, Πωλ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και «να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και των μελών της Αρχής, (συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου) δεδομένης της συνεχούς παρερμηνείας του υφιστάμενου νόμου από συγκεκριμένα μέλη της Αρχής, με καταστροφικές συνέπειες για την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και με διακινδύνευση της όλης διαδικασίας αναμόρφωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».

http://news.pathfinder.gr/finance/news/777558.html

 

Ποιά είναι αυτή η επιστολή ή μάλλον e-mail ?

Είναι η επιστολή που έφερε στην δημοσιοτήτα ο κ. Κουρουμπλής και βάσει αυτής ζ'ητησε την παραίτηση του κου Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως «ο κος Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κο Τόμσεν».

Στην ουσία ο πρόεδρος της στατιστικής Αρχής ζητούσε με έμμεσο τρόπο  την παρέμβαση του κ. Τόμσεν ώστε να γίνει αποδεκτή χωρίς καμία αλλαγή η προτεινόμενη τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε να απαλλαγεί από την παρουσία ορισμένων μελών της ΕΛΣΤΑΤ όπως αυτές της κυρίας Ζωής Γεωργαντά και του κ. Νίκου Λογοθέτη.
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν καταγγείλει τόσο τον κ. Γεωργίου όσο και τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι τεχνηέντως «φούσκωσαν» το έλλειμμα προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=181471  

http://www.iefimerida.gr/news/39971/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB-%CF%84%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%B5%CE%BD

Ερώτηση πως είναι δυνατόν να είναι κάποιος τόσο πιστός στους κανονισμούς και παράλληλα να παρακάμπτει το Ελληνικό κοινοβούλιο  καθιστώντας υπεύθυνο τον Τόμσεν για αλλαγές και τροποποιήσεις νόμων ? Εμείς όλοι που παρακολουθούμε όλο αυτό το "σενάριο" πως είναι δυνατόν να πιστέψουμε, να δείξουμε εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο ο, οποίος με την πράξη του αυτή φαίνεται να μην έχει σεβασμό απέναντι στους ίδιους τους θεσμούς που υποτίθεται ότι "ως δημόσιος λειτουργός" υπηρετεί. 

 

Σε κάθε περίπτωση η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα, αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου).  

Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. 

Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα». 

Αυτά κατέθεσε Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλης Κοντοπυράκης εκθέτοντας για μια ακόμα φορά την τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τοσο ο κ. Κοντοπυράκης  όσο και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου κατηγορούν τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Όσον αφορά την Κα Γεωργαντά και το πως αντιμετωπίζονται οι ισχυρισμοί  της. Καταλήγει να κατηγορείται ως "αδαής" που εκφράζει "πολιτικά μανιφέστα".

Η ίδια υποστηρίζει ότι :  

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε κατ' αρχήν με αφορμή την ενσωμάτωση στον κυβερνητικό τομέα των ΔΕΚΟ κι έτσι έφτασε στο 15,4% του ΑΕΠ στις 15 Νοεμβρίου 2010 και στη συνέχεια μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, το καλοκαίρι του 2011, οπότε αφότου μειώθηκε ο παρανομαστής αυξήθηκε το κλάσμα, δηλαδή το έλλειμμα, φθάνοντας στο 15,8%. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όμως ως υπουργός Οικονομικών και ο Ηλίας Πλασκοβίτης, γενικός γραμματέας του υπουργείου δεν είχαν καμιά υποχρέωση να ενσωματώσουν τις ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το έπραξε χωρίς ποτέ μάλιστα να εξηγήσει ποιές ΔΕΚΟ συμπεριέλαβε και γιατί. Άλλες φορές έλεγαν ότι συμπεριλαμβάνονται 11 ΔΕΚΟ, άλλες φορές 14, άλλες 17 κοκ. Μέχρι και φιλανθρωπικά ιδρύματα έβαλαν μέσα.


Η απάντηση που έχουμε έως τώρα :
Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε το υπόμνημα της Ζ. Γεωργαντά ως «πολιτικό μανιφέστο»: «Η κα Γεωργαντά μου έδωσε την εντύπωση πως διακατέχεται από βαθειά άγνοια των μεθοδολογικών στοιχείων. Όταν της ζήτησα να μου ορίσει επακριβώς ποιοι φορείς δεν θα έπρεπε να μπουν στην καταγραφή και πόσο η εξαίρεσή τους θα μείωνε το έλλειμμα, η κα Γεωργαντά δεν ήταν σε θέση να μου πει. Οι απαντήσεις της ήταν αόριστες. Μιλούσε για "πατριωτική στάση" που έπρεπε να κρατήσει η ΕΛΣΤΑΤ – κάτι που ενέχει πολιτική διάσταση».



- Και ενώ ακόμα δεν έχουμε το πόρισμα αυτής της εξεταστικής βομβαρδιζόμαστε από δεκάδες άρθρα που θέλουν τον Παπακωνσταντίνου άμεσα στην φυλακή.

- Τον Γεωργίου να θεωρεί ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τον αγγίξει, 
- Μαθαίνουμε ότι "ταμπλά δεν έπαθε μόνο ο Π.Χριστοδούλου από τις απανωτές αναθεωρήσεις του ελλείμματος το 2010"
- "ταμπλά έπαθε και ο Παπακωνσταντίνου για δικούς του λόγους. 
- Tον Προβόπουλο να μας λέει την δική του άποψη : γελοιότητες τα περί "μαγειρέματος του ελλείμματος" και να απενεχοποιεί τον ευατό του, λέγοντας ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τόσο τον Καραμανλή όσο και τον Παπανδρέου και την Κατσέλη.
- Την Κατσέλη να μας λέει τα δικά της.

Και εμείς περιμένουμε από ένα σύστημα το οποίο σταματά την όποια έρευνα για τον δανεισμό των κομμάτων (δεν μιλάμε για τον χρηματισμό), να προχωρήσει σε πραγματική διαλεύκανση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ αυτής που ουσιαστικά στήριξε τα μνημόνια.
http://neotera.wordpress.com/2011/12/28/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD/ 

Τελικά η όλη συζήτηση είναι ανούσια. Με τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στον ίδιο παρονομαστή θα είμαστε. Ότι και να λέμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου