Βάσει ποιου κριτηρίου αποφασίζουμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν τελικά ?
Αυτή την απορία την έχω εδώ και πολλά χρόνια και μέσα από αυτό το blog θα ήθελα να την αναλύσω και με την δική σας βοήθεια πιθανόν να κατανοήσω λίγο περισσότερο "τα διάφορα σύνδρομα" που έχουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία.
Την αφορμή την έδωσε συζήτηση που έγινε με φίλη, που χρόνια ψήφιζε ΝΔ, σήμερα αντιλαμβάνεται τον ρόλο αυτού του κόμματος και σε ερώτηση "πως τα βλέπεις τα πράγματα ? η απάντηση της ήταν : "Άσε με, με τα λαμόγια, τους κλέφτες και τον Σαμαρά τον @#%$@#@#*&" - Άρα δεν πιστεύω να ψηφίσεις πάλι τα ίδια ? - Και ποιόν να ψηφίσω δηλ ? (απαντά με απορία ?) τον Τσίπρα ή την Παπαρήγα ? Κλασική απάντηση ψηφοφόρου σε άμυνα.
Δηλ άλλες επιλογές σήμερα δεν υπάρχουν ? (Κλασσική ερώτηση αντι-μνημονιακού) ? Τον Καμμένο π.χ. οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων.
"Τον Καμμένο ? Καλός είναι και προσπαθεί αλλά δεν κάνει για κυβέρνηση βρε παιδί μου"
Και εκεί φυσικά η συζήτηση έρχεται στο αποκορύφωμα της "και ποιος κάνει για κυβέρνηση ? Τι νοοτροπία είναι αυτή ? Αυτοί που σε κλέβουν τόσα χρόνια τι είδους κυβέρνηση θα κάνουν ? και η απάντηση, ειλικρινής μεν εξοργιστική δε :
"ΝΔ, για να μην βγει το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσω..."
Επομένως ένα βασικό σύμπλεγμα που έχουμε οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι ότι έχουμε ποτιστεί τόσο πολύ από τον δικομματισμό όλα αυτά τα χρόνια που βασικό κριτήριο μας είναι το να ψηφίσουμε αυτούς που θεωρούμε "κλέφτες και λαμόγια" αρκεί να μην βγουν οι άλλοι.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα και θα προσπαθήσουμε να τα συμπεριλάβουμε και αυτά.
Αλλά η αρχή σε κάθε αλλαγή, είναι η γνώση η καλύτερη κατανόηση.
Θύμα αυτής της νοοτροπίας υπήρξα και εγώ στο παρελθόν, δεν θα το κρύψω, αλλά πλέον κατανοώ πλήρως ότι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους "εχθρούς" μας είναι οι αγκυλώσεις μας και η έλλειψη πολιτικής παιδείας και κοινωνικής συνείδησης.