Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οφείλαμε να έχουμε κυβέρνηση......

Οφείλαμε να έχουμε κυβέρνηση αντι-μνημονιακού μετώπου ΕΧΤΕΣ.

Από πέρυσι που ακούγαμε τον Θεοδωράκη και τον Κασιμάτη να μας καλεί να αυτο-οργανωθούμε και να αντισταθούμε με Άμεση ΔΗμοκρατία ξέρετε πόσος καιρός έχει περάσει. Ανταποκριθήκαμε πολλοί σε αυτό το κάλεσμα γιατί θεωρήσαμε, πιστέψαμε ότι επιτέλους στον 21ο αιώνα οι Έλληνες θα μπορούσαμε να ενωθούμε απέναντι σε αυτό το έκτρωμα των μνημονίων απέναντι σε αυτόν τον "φασισμό" της Νέας Τάξης πραγμάτων. Και τι έγινε ? Η μια κωλοτούμπα μετά την άλλη του Θοδωράκη, η αποχώρηση του Καζάκη, το σπάσιμο του αντιμνημονιακού σε χίλια κομμάτια, το καπέλωμα και πάλι της όλης προσπάθειας απο κόμματα, που μόνο ύποπτη και καθόλου καλοπροαίρετη δεν την θεωρώ εγώ. Θέλετε να κατηγορήσετε εμένα γιατί δεν πιστεύω στην "αρχηγοκρατία" ή στην ολιγαρχία των κομμάτων ? Κατηγορήστε με, αλλά ως και την τελευταία στιγμή που βρέθηκα μπρός στην κάλπη ένοιωθα ότι δεν μπορώ να δείξω τυφλή εμπιστοσύνη σε κανένα πλέον.


Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα επικοινωνούμε και κατανοούμε τις καταστάσεις γύρω μας μέσα από "κομματικά στεγανά" μια νοοτροπία που μας έχει διαποτίσει, αιώνες τώρα, μας έχει οδηγήσει σε εμφυλίους, σε παράνοιες, σε καταστροφές και εμείς εκεί, να μην μπορούμε στον 21ο αιώνα να απελευθερωθούμε απο αυτές τις "αρρώστιες".


Οικονομία, Σκόπια, μειονότητες, μεταναστευτικό, τόσα θέματα τόσα μέτωπα. ΠΟιός αρχηγός κόμματος, ποιά κομματικη επιτροπή έχει την "παντογνωσία, την απόλυτη σοφία, να δώσει λύσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά, έχοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 17% 'η του 15% ή του 10% τις εκατό ? Κανείς. Και όποιος επιχειρήσει να το κάνει είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπηρετεί την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος επιχειρήσει με 152 ή και με περισσότερους βουλευτές να εφαρμόσει το οτιδήποτε χωρίς πρώτα να έχουμε ενημερωθεί όλοι οι πολίτες , μα όλοι όμως για τις πραγματικές τις ρεαλιστικές συνθήκες στις οποίες θα μας οδηγήσει η μία απόφαση ή η άλλη, δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι είναι καλύτερος/ η απο την όποια ΝΔ το όποιο ΠΑΣΟΚ την όποια Ολιγαρχική Δικτατορία.


Δημοψηφίσματα επομένως είναι η δική μου πρόταση. Για όλα, αν θέλουμε να λέμε ότι η ευθύνη είναι συλλογική θα πρέπει να συν αποφασίσουμε, με όποιους κινδύνους και εάν κρύβει η Άμεση Δημοκρατία. Να συν αποφασίσουμε εφόσον έχουμε ενημερωθεί για τα πραγματικά, τα αντικειμενικά δεδομένα τα συν-πλην της όποιας απόφασής μας.


Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις είναι εκτελεστικά όργανα της δικής μας βούλησης, δεν δέχομαι το αντίθετο πλέον.


Και πάνω σε αυτή την βάση θα έπρεπε να είχαμε κυβέρνηση αντιμνημονιακού μετώπου ΕΧΤΕΣ και όχι να γινόμαστε θεατές των συζητήσεων του ενός ή του άλλου.Και να αναρωτιόμαστε για τις πιθανές συμμαχίες, ή το με ποιους θα μπορούσε να τα βρει ο Τσίπρας ή ο Καμμένος. Τα σημεία συμφωνίας ψάχνουμε και όχι τις "ιδεολογικές διαφοροποιήσεις". Εϊναι ποτέ δυνατόν σε ανοιχτές "Δημοκρατικές" κοινωνίες να υπάρχει ομοφωνία ή απόλυτη ταύτιση ιδεών απο όλους σε όλα ? Όποιος απο τους πολιτικούς αρχηγούς αυτή την στιγμή,, που η χώρα καίγεται, ψάχνει και επιθυμεί να συνομιλεί μόνο με "ομοιδεάτες του έτσι για το ευχάριστο της κουβέντας" αφήνει πίσω μια ιστορική στιγμή και για άλλη μια φορά αποδυκνείεται μικρότερος των περιστάσεων για να μη πω ότι και τα ίδια του τα κίνητρα είναι ύποπτα τελικά.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ψηφίζουμε κατά βούληση.....


Ψηφίζουμε όπως ο καθένας μας φρονεί καλύτερα, Ψηφίζουμε όποιο κόμμα θεωρούμε ότι μας εκφράζει  περισσότερο. Γιορτάζουμε αυτή την ημέρα της ελευθερίας μας. Ακόμα και εάν άλλοι θεωρούν ότι οι επιλογές μας είναι λάθος. 
Οι πολίτες είμαστε στην ουσία ένα κόμμα. Που τα πολιτικά κόμματα κάνουν ότι μπορούν για να διασπάσουν, να κατηγορήσουν, να ενοχοποιήσουν. Αυτές οι εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε λύσεις, δεν θα δώσουν απαντήσεις. Πολύ θα ήθελα να πω ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ψέμα.



Νόμος στις ΗΠΑ που απαγορεύει τις διαδηλώσεις!



Οι αρχές της Φρανκφούρτης, της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις κατά των τραπεζών και των ευρωπαικών πολιτικών λιτότητας.

                                            http://www.protothema.gr/world/article/?aid=194937

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ανοιχτή συζήτηση με τον Δημήτρη Αντωνίου (22-Απρ-2012) Μέρος 1ο

Ένα από τα καλά αυτής της κρίσης, (γιατί υπάρχουν και αυτά) είναι ότι ο αριθμός των πολιτών, που συμμετέχουμε σε ανοιχτές συζητήσεις, στο διαδίκτυο στους δρόμους, σε συνελεύσεις, κάθε ημέρα μεγαλώνει. 
Όσο όμως συζητούμε, όσο διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε και αναλύουμε, σχετικά με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, που μας οδήγησαν στην κρίση, τόσο πιο πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν.  Εϊναι νομίζω, περιττό να πω ότι οι προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων δεν μας πείθουν πλέον, είναι περιττό να πω ότι δεν αρκεί, κάτω απο τις συνθήκες τις οποιες ζούμε, να παραμένουμε οι πολίτες στον ρόλο του "χειροκροτητη" και οι πολιτικοί στον ρόλο του "χειροκροτούμενου", έτσι προέκυψε η ιδέα της οργάνωσης συζητήσεων με υποψήφιους βουλευτές διαφόρων κομμάτων. Θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να μεταφέρουμε όλα αυτά τα ερωτήματα σε αυτούς απο τους οποίους απορρέουν.
Η επόμενη κίνηση ήταν να γίνει ένα κάλεσμα μέσω του blog "ποιούς δεν θα ψηφίσω" και η πρώτη συνάντηση, ανοιχτή συζήτηση μεταξύ πολιτών και του Δ. Αντωνίου υποψηφίου με τους Ανεξ. Έλληνες έγινε στις 22/04/12.

Τα θέματα πάρα πολλά, η συζήτηση κράτησε 4 ώρες.
Το μεγαλύτερο μέρος της βιντεοσκόπησης αυτής της συζήτησης ανέβηκε στο vimeo
http://vimeo.com/41164421 και σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε μια μικρή περίληψη των θεμάτων που συζητήθηκαν με τις αντίστοιχες χρονικές αναφορές. 

- Η συζήτηση ξεκινά με το ερώτημα του πότε ένας πολιτικός "παύει να λειτουργεί ως πολιτικός και μετατρέπεται σε απατεώνα".
Η ερώτηση προκύπτει μετά πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Αργεντινής η οποία είπε ότι είναι "πολιτικός εκλεγμένη απο τον λαό της και όχι απατεώνας.
Σε αυτή την ερώτηση ο Κος Αντωνίου μας λέει ότι:
"όταν ένας πολιτικός προτείνει ένα πρόγραμμα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα το ακολουθήσει τότε, αυτός θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απατεώνας, εάν το έχει πράξει αυτό συνειδητά είτε για εκμαίευση ψήφων είτε για το όποιο προσωπικό όφελος.
Τονίζει όμως ότι η ίδια η δυναμική της ζωής μπορεί να αλλάξει "τις όποιες προγραμματικές θέσεις ενός κόμματος, ενός πολιτικού" προς την μια κατεύθυνση ή την άλλη, βάσει των αναγκών του λαού, και των αναγκών που προκύπτουν μέρα με την ημέρα".  (έως λεπ.7)

Δική μου σημείωση, διευκρίνηση :
Ούτε και εμείς ως πολίτες θα ζητούσαμε ποτέ, άκαμπτους πολιτικούς, ανθρώπους που δεν έχουν την κατανόηση των διεθνών συνθηκών ή που θα ασκούσαν πολιτική έχοντας εμμονές. Η απλή αναγνώριση του τι λειτουργεί προς το "κοινό καλό" είναι αρκετή.

- Η επόμενη ερώτηση προσπαθεί να ανιχνεύσει το πως "πιθανοί εκβιασμοί και απειλές πολιτικών προσώπων" μπορούν να οδηγήσουν σε παραχωρήσεις, υποχωρήσεις και αντισυνταγματικές εκτροπές.
Και η απάντηση είναι ότι η "Εθνική κυριαρχία δεν παραχωρείτε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο"

- Το λάθος του πολιτικού όμως, όπως και το λάθος ενός π.χ. γιατρού ? Πως αντιμετωπίζεται όταν τα αποτελέσματα αυτού του λάθους είναι πτώχευση, αυτοκτονίες, εκκ. αστέγων και ανέργων. Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ως εγκληματική αμέλεια" ?
Εάν το λάθος, γίνει για μια φορά, τότε πιθανόν ναι, μπορούμε να το δούμε ως εγκληματική αμέλεια, εάν όμως το λάθος είναι επαναλαμβανόμενο, τότε η εγκληματική αμέλεια "μόνο ως Εσχάτη Προδοσία μπορεί να ερμηνευτεί" (έως λεπ. 17)

- Το κατα πόσο το μνημόνιο ήταν μονόδρομος και οι δηλώσεις άγνοιας του πραγματικου ελλείμματος και της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να είναι ο ορισμός της πολιτικής απάτης ? (έως λεπ.40).

-  Στα 2 χρόνια του μνημονίου ζούμε μέσα σε έναν απίστευτο, καθημερινό εκβιασμό, σε μια καθημερινή "τρομοκρατία" με επιχειρήματα του τύπου δεν θα έχουμε μισθούς και των συντάξεις, δεν θα έχουν χρήματα οι Τράπεζες, θα πεινάσουμε, θα γίνουμε Αργεντινή και ένα σωρό άλλες ακραίες καταστάσεις.
Σε όλα αυτά ο Κος Αντωνιου απαντά και στοιχειοθετεί ότι αυτός ο εκβιασμός από την αρχή ήταν "ανυπόστατος".
Αλλά εάν η ύφεση συνεχιστεί τότε ότι η αδυναμία κάλυψης μισθών και συντάξεων πιθανόν να είναι ένας καθόλα υπαρκτός κίνδυνός, Όχι γιατί απο το 2009 η κατάσταση της χώρας ήταν τέτοια που να μην είχε την δυνατότητα να καλύψει μισθούς και συντάξεις αλλα γιατί οι επιλογές και οι πολιτικές των μνημονίων θα μας έχουν οδηγήσει εκεί.  (έως λεπ. 46)

- Η ερώτηση που ακολούθησε είχε και μια λάθος διατύπωση (με τα τόσα ονόματα έχουμε μπερδευτεί και εμείς, η δήλωση του ότι οι Έλληνες έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκτισίας ανήκει στον Μόσιαλο και όχι στον Μπεγλίτη. Προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε το που αποσκοπούσε αυτή η δήλωση. Δεν θα πω ότι πήραμε συγκεκριμένη απάντηση μόνο την αισιοδοξία του ότι όλα αυτά δεν θα περάσουν από τις 6/05 και μετά. (λεπ. 48)

- Ευρώ η δραχμή ? Για να απαντήσουμε θα πρέπει να κατανοήσουμε το ποιος εκδίδει χρήμα στην ΟΝΕ, τι σημαίνει για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να ζουν με δανεικά, χάνοντας την δυνατότητα της αυτοδιαχείρισής τους Θα πρέπει να δούμε αντικειμενικά τελικά, αυτή την ιστορία της νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης, να είμαστε σε θέση να αντισταθμίσουμε τα οφέλη σε σχέση με τις ζημίες και να έχουμε και μια γνώση των εναλλακτικών λύσεων.
Κατά τον Κο Αντωνίου η επιστροφή στην Δραχμή ποτέ δεν εμπεριείχε τον κίνδυνο με τον οποίο μας έχουν βομβαρδίσει αυτά τα δύο χρόνια. Αλλά και μέσα από την ΟΝΕ μας δώθηκαν και μας δίνονται πολλές ευκαιρείες τις οποίες εμείς δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε Οφείλουμε να δώσουμε την μάχη μας στην Ευρώπη, μας λέει, για μια Ευρώπη των λαών, εκεί είναι η θέση μας, αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε ή να αφήνουμε να μας τρομάζουν οι όποιες εναλλακτικές λύσεις. (από λεπ 50 - 01.00)

Από (λεπ΄01.08) μας ξεκαθαρίζει ότι τα σενάρια ανάπτυξης είναι απλώς "προπαγάνδα" η ύφεση θα συνεχιστεί και βάσει των τελευταίων εκθέσεων της Τρόικα και του ΔΝΤ η ύφεση θα είναι 5% και όταν λένε 5 θα γίνει 10. (έως 01.09)


Αλλά για το κατα πόσο τελικά ευθυνόμαστε εμείς ή η ΕΕ για την σημερινή κατάσταση της χώρας, το συμπέρασμά του είναι εμείς υφιστάμεθα τα αποτελέσματα των δικών μας επιλογών και υπογραφών. (εως 1.14.)